0zł
Filtruoti pagal
Kaina (min - maks.)
Spalva
Gamintojas
daugiau... mažiau
Weight
kg kg
Dydis rėmo
daugiau... mažiau
Tipas
Rėmo medžiaga
Priekinis amortizatorius
Galinis amortizatorius
Diskiniai stabdžiai
Metai

Kalnų (MTB) dviračiai

Kalnų dviratis arba kitaip MTB (angl. Mountain Terrain Bike) šio tipo dviračiai sukurti įveikti sudėtingiausias trasas su įvairia danga arba be jos.

Rodyti daugiau Rodyti mažiau

KALNŲ DVIRAČIAI (MTB) INTERNETU

Kalnų dviratis arba kitaip MTB (angl. Mountain Terrain Bike) – plačiausiai paplitęs pavadinimas, naudojamas net tokio tipo dviračiams, kurie neskirti kilti į kalnus. Iš esmės, šio tipo dviračiai sukurti įveikti sudėtingiausias trasas su įvairia danga arba be jos. Visur, kur reikalingas gerokai didesnis pravažumas ir manevringumas. Šie dviračiai paprastai turi tvirtus rėmus, storas, grublėto protektoriaus padangas, amortizacijos sistemas, sugeriančias smūgius važiuojant nelygiais keliais bei didesnį atstumą tarp žemės ir centrinės ašies, kuris padidina dviračio pravažumą. MTB dviračiai labai dažnai komplektuojami su dideliu pavarų skaičiumi (21 iki 33) bei su priekiniu ir galinių pavarų perjungėjais. Labai didelis pavarų skaičius palengvina kliūčių įveikimą ir važiavimo stiliaus pasikeitimą. Naudojamos efektyvesnės diskinių stabdžių sistemos, kurioms netrukdo ant ratų esantis purvas. Šio tipo dviračių savybės skiriasi nuo kitų dviračių daugeliu aspektų. Pagrindiniai skirtumai yra šie:

Rėmas

Kalnų dviračių rėmas yra sukurtas taip, kad būtų tvirtas, atsparus smūgiams ir lankstus. Rėmo geometrija yra tokia, kad užtikrintų stabilumą ir komfortą važiuojant nelygiu paviršiumi. Rėmas taip pat turi specialius tvirtinimo taškus priedams, tokiems kaip sparnai, bagažinės ar vandens buteliukų laikikliai.

Padangos

Kalnų dviračių padangos yra platesnės ir turi didesnius ir gilesnius protektorius nei kiti dviračiai. Tai padeda jiems geriau susijungti su paviršiumi, užtikrinti trauką ir amortizuoti smūgius. Padangos taip pat turi daugiau oro slėgio reguliavimo galimybių, kad galima būtų prisitaikyti prie skirtingų sąlygų.

Amortizacija

MTB kalnų dviračiai turi amortizacijos sistemą, kuri leidžia ratams judėti aukštyn ir žemyn atskirai nuo rėmo. Tai sumažina vibraciją ir padidina komfortą bei kontrolę važiuojant per šakas, akmenis ar kitas kliūtis. Amortizaciją gali būti tiek priekiniame rate (vadinamas hardtail) arba abiejuose ratuose (vadinamas full-suspension). Amortizacija taip pat gali būti reguliuojama pagal poreikį.

Vairas

Kalnuotose vietovėse važinėti skirtiems dviračiams įprastai būdinga kiek labiau išlenktas vairas, kuris suteikia daugiau pusiausvyros ir manevringumo nei kiti dviračiai. Vairas taip pat turi rankenėles, kurios padeda sumažinti rankų nuovargį ir pagerinti sukibimą.

Stabdžiai

Kalnų dviračiai turi galingus stabdžius, kurie leidžia greitai ir efektyviai sustabdyti dviratį net esant dideliam purvui, vandeniui ar sniegui. Dažniausiai naudojami diskiniai stabdžiai, kurie turi stabdžių diską ant rato ir stabdžių suportą ant rėmo. Diskiniai stabdžiai yra patikimesni ir labiau ilgaamžiai nei kiti stabdžiai.

Pavaros

Šie dviračiai turi daug pavarų, kurios leidžia lengvai prisitaikyti prie skirtingų nuolydžių ir greičių. Dažniausiai naudojamos 9-12 pavarų kasetės ant galinio rato ir 1-3 žvaigždučių ant priekinio rato. Naujausi kalnams skirti dviračiai naudoja vieną žvaigždutę priekyje ir didelę žvaigždutę gale, kad būtų paprastesnė ir lengvesnė pavarų perjungimo sistema.

Kokie yra kalnų dviračių privalumai ir iššūkiai?

Kalnų dviračiais važinėti yra ne tik smagu, bet ir naudinga sveikatai, nuotaikai ir gebėjimams. Štai kai kurie kalnų dviračių privalumai:

Sveikatos gerinimas

Važinėjimas jais yra puikus aerobinis pratimas, kuris stiprina širdį, plaučius ir kraujotaką, mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį, degina kalorijas ir riebalus bei padeda numesti svorio. Be to, kalnų dviračiais važinėti yra naudinga sąnariams ir raumenims, nes nėra didelio smūginio krūvio kaip bėgant ar šokinėjant. Todėl šis pasirinkimas įvairių vietų tyrinėjimui yra geresnis sprendimas nei kitos širdies stiprinimo treniruotės.

Nuotaikos pakėlimas

Kalnų dviračiais važinėti yra puikus būdas sumažinti stresą, nerimą ir depresiją, nes jis skatina endorfinų ir serotonino gamybą smegenyse, kurie yra natūralūs nuotaikos gerintojai. Be to, kalnų dviračiais važinėti yra malonus ir įdomus užsiėmimas, kuris suteikia pasitenkinimo ir pasitikėjimo savimi jausmą.

Gebėjimų tobulinimas

Tai taip pat yra puikus būdas lavinti koordinaciją, pusiausvyrą, refleksus, reakciją, strategiją ir staigių sprendimų priėmimą. Kiekvienas takas yra naujas iššūkis, kuris reikalauja prisitaikyti prie skirtingų sąlygų ir situacijų. Vežinėjimasis šiais dviračiais taip pat padeda gerinti vairavimo įgūdžius kitais dviračiais ar transporto priemonėmis.

Mėgavimasis gamta

Galiausiai, važinėjimas šios kategorijos dviračiais yra puikus būdas pamatyti ir patirti įvairius gamtos kūrinius ir stebuklus. Galima važinėti miškais, pievomis, upėmis, ežerais, kalnais, uolomis ir kitomis vietomis, kurios gali būti nepasiekiamos kitais būdais.

MTB dviračių kainos priklauso nuo dviračio komplektacijos. Kuo ji geresnė ir aukštesnio lygio, tuo kaina bus didesnė. Aukštesnio lygio dviračiai komplektuojami su aukštesnio lygio pavarų sistema, diskiniais hidrauliniais stabdžiais, aliuminiu arba karboniniu (anglies pluošto) rėmu, lemiančiu daug mažesnį dviračio svorį. Be to, aukštesnės klasės dviračiai turi stipresnius ratlankius, geresnes įvores (stebules), jie yra atsparesni agresyviam važiavimui. Be kita ko, priekinė šakė gali turėti rakinimo funkciją, ko neturi pigūs kalnų dviračiai. Kalnų dviračiai su diskiniais stabdžiais (ko ne visada turi paprastesnės komplektacijos MTB dviračiai) pagerina stabdymo kokybę ir efektyvumą. Pigus ir aukštesnio lygio kalnų dviratis vizualiai gali atrodyti kone taip pat, tačiau tiek patogumas ir eksploatacija ir kitos savybės gerokai skiriasi.

Kokius kalnų dviračius galime pasiūlyti?

Kalnų dviračiai Lietuvoje – vienas populiariausių dviračių tipų. Mūsų turimame asortimente puikuojasi ne tik puikiai žinomi pasaulinio lygio gamintojų MERIDA ir CUBE kalnų dviračiai, bet ir juos besivejantys UNIBIKE bei ROMET. Mes taip pat galime pasiūlyti skirtingų ratų dydžių kalnų dviračius: 29er (29“ ratais), 650b (27,5“ ratais) bei 26“ ratais. Kokio dydžio ratais pasirinkti priklauso nuo dviratininko ūgio ir dviračio paskirties, nes skirtingi ratų dydžiai suteikia pranašumą skirtingose trasose. Šiuo metu, ko gero, populiariausi dviračiai yra su 26“ ratais, o tokie MTB dviračiai yra manevringesni ir lengviau valdomi. Tačiau taip pat labai išpopuliarėjo ir kalnų dviračiai su 29" ratais. Pagal tipus, kalnų dviračiai skirstomi į: XC, Enduro, Downhill, Freeride, Dirt dviračius.

Kalbant apie dviračio amortizaciją, jie skirstomi į tris rūšis:

  • Be amortizuojančios šakės (angl. Rigid);
  • Standžios galinės pakabos (angl. Hardtail);
  • Pilnos amortizacijos (angl. Full suspension).

Kokie yra geriausi kalnų dviračiai, pasakyti sunku, nes visa tai priklauso nuo važiavimo įpročių, atstumų, poreikių, todėl visų pirma reikėtų išsiaiškinti važiavimo stilių, atstumus, vietoves bei kitus veiksnius. Gilinantis į poreikius, kalnų dviračių dizainas ir komplektacija kinta pagal disciplinas, kurioms keliami skirtingi reikalavimai.

Kategorijos pirmą kartą perkantiems kalnų arba MTB dviratį

Kadangi jau supratote, kad kalnų arba MTB dviračiai yra skirti važinėti nelygiomis ir sudėtingomis trasomis, kurios reikalauja daugiau technikos, stabilumo ir atsparumo, pereikime prie pirkimo. yra keletas kalnų arba MTB dviračių tipų, kurie skiriasi pagal jų paskirtį, geometriją ir amortizatoriaus eigą:

Krosiniai dviračiai

Šie dviračiai yra skirti greičiui ir efektyvumui. Jie turi trumpą amortizatoriaus eigą (80- 120 mm) ir lengvus rėmus iš aliuminio arba anglies pluošto. Jie yra naudojami lenktynėms, kuriose daugiausia yra kylimo atkarpų arba lygių trasų.

Trail dviračiai

Šie dviračiai yra labiausiai paplitę ir tinkami daugumai dviratininkų, kurie mėgsta įvairias trasas. Jie nėra skirti jokiai konkrečiai lenktynių rūšiai, bet optimizuoti visapusiškam smagumui ir universalumui. Jie turi vidutinį amortizatoriaus eigą (120-150 mm) ir vidutinio svorio rėmus iš aliuminio arba anglies pluošto. Kai kurie iš jų turi didesnę amortizatoriaus eigą (130-150 mm) ir akcentuoti į nusileidimą.

Enduro dviračiai

Šie dviračiai yra labiau skirti nusileidimui, bet vis dar gali pakilti pakankamai gerai. Jie turi ilgą amortizatoriaus eigą (150-180 mm), žemą priekinį kampą (64-66 laipsniai) ir sunkesnius rėmus iš aliuminio arba anglies pluošto. Jie yra naudojami enduro lenktynėms, kuriose reikia greitai ir saugiai nusileisti nuo kalno, o paskui savarankiškai pakilti į kitą etapą.

Be to, yra dar keli tipai kalnų arba MTB dviračių, kurie yra mažiau paplitę, bet vis tiek verti paminėti: Fatbike dviračiai: šie dviračiai turi labai storas padangas (3.8-5 colių), kurios leidžia važinėti per sniegą, smėlį ar kitus minkštus ir nelygius paviršius. Jie turi trumpą arba vidutinę amortizatoriaus eigą (80-120 mm). Jie yra naudojami žiemos arba smėlio sąlygomis, kur kitų dviračių padangos nesugeba susidoroti su paviršiumi.

Elektriniai dviračiai

Šie dviračiai turi integruotą elektros variklį ir bateriją, kurie padeda dviratininkui kilti arba nusileisti nuo kalno. Tai gali būti bet kokio tipo dviračiai, bet dažniausiai yra priskiriami trail arba enduro kategorijai. Jie turi ilgesnę amortizatoriaus eigą (130-180 mm), ir sunkesnius rėmus iš aliuminio arba geležies. Jie yra naudojami tiems, kurie nori važinėti ilgiau, toliau ir greičiau, bet vis dar mėgautis kalnų dviračio pojūčiu. Kalnų dviračiai MTB gali būti pasirenkami atsižvelgiant ir į jų galingumą ir į baterijos talpą.

Renkantis kalnų arba MTB dviratį reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių aspektų

Amortizatorius

Priekinio ir galinio amortizatoriaus eiga, paprastai matuojamas milimetrais. Amortizatorius lemia, kaip dviratis elgsis trasoje. Trumpesnės eigos amortizatorius reiškia, kad dviratis bus lengvesnis, efektyvesnis ir greitesnis kylant ir važiuojant lygiomis trasomis. Ilgesnės eigos amortizatorius reiškia, kad dviratis bus sunkesnis, lankstesnis ir stabilus nusileidžiant ir važiuojant nelygiomis trasomis.

Vairo koloneles kampas

Kampas, kurį sudaro vairo koloneles ilgis. Aukštesnis vairo koloneles vamzdžio kampas paprastai reiškia, kad dviratis greičiau juda ir geriau kyla. Žemesnis vairo koloneles kampas paprastai reiškia, kad dviratis bus stabilesnis leidžiantis žemyn dideliu greičiu, bet reikalaus daugiau dėmesio vairuojant į kalną.

Rėmo medžiaga

Aliuminis ir anglies pluoštas yra dažniausiai naudojamos medžiagos kalnų arba MTB dviračiams. Aliuminis yra lengvas, stiprus ir pigesnis nei anglies pluoštas. Anglies pluoštas yra lengvesnis, tvirtesnis ir brangesnis nei aliuminis. Abiejų medžiagų privalumai ir trūkumai priklauso nuo jūsų biudžeto ir poreikių.

Jeigu turite biudžetą, bet vis dėlto neapsisprendžiate ką rinktis, tiesiog kreipkitės į mus – padėsime pasirinkti tokį dviratį, kuris tikrai atitiks jūsų lūkesčius.

Bikko.lt dviračių parduotuvėje rasite platų kalnų dviračių pasirinkimą: nuo paprastesnės, iki aukšto lygio komplektacijos – išsirinks net išrankiausias. Mūsų parduotuvėse parduodami kalnų dviračiai yra nauji, kokybiški, stilingi ir su 2 metų gamykline garantija.

Domina kalnų dviratis?

Užsukite į mūsų firmines Bikko.lt parduotuves ir išsirinkite tinkamiausią!

  • Kalnų dviračiai Klaipėdoje – Galinio Pylimo g. 28
  • Kalnų dviračiai Kaune – Birželio 23-iosios g. 1
  • Kalnų dviračiai Vilniuje – Šeimyniškių g. 21
  • Kalnų dviračiai Šiauliuose – Tilžės g. 134

Kalnų dviračiai taip pat parduodami ir internetu – mūsų el. parduotuvėje www.bikko.lt.

Jei nežinote, kokį kalnų dviratį rinktis, kviečiame skambinti +370 684 18384, arba susiekti el. paštu: [email protected]. Mes padėsime Jums išsirinkti Jūsų poreikius atitinkantį dviratį!

Nors važiuoti su juo bus įmanoma, tačiau norint važiuoti patogiai – dažniausiai rekomenduojame rinktis 29" rato dydį.